Štát začne o mesiac rokovania s obcami o spornej diaľnici pri Martine

12.07.2012 Martin

Bratislava 12. júla (TASR) – Štát chce o mesiac spustiť rokovania s obyvateľmi dotknutých obcí o spornom úseku diaľnice D1 medzi Turanmi a Hubovou. Stane sa tak na základe harmonogramu dopracovania a prerokovania primeraného posúdenie vplyvu výstavby diaľnice na životné prostredie. Ide o približne 13-kilometrový úsek D1 medzi Ružomberkom a Martinom, pri ktorom sa Európskej komisii (EK) nepozdáva vplyv stavby na životné prostredie.

Verejné prerokovanie primeraného posúdenia s obyvateľmi dotknutých obcí sa tak začne 9. augusta. "Aby sme v septembri mohli predložiť v Bruseli kompletný dokument aj s pripomienkami, ktoré vzídu z verejného prerokovávania," uviedol pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

V stredu (11. 7.) bol vydaný v tejto veci návrh čistopisu primeraného posúdenia od konzultanta, ktorého Slovensku odporučil Brusel. "Keď bude dodaný aj finálny čistopis, bude tento dokument v zmysle predchádzajúcich deklarácií zverejnený na webovej stránke Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a bude zverejnený inzerát ohľadne verejného prerokovania," doplnil Kóňa.

Úsek D1 od Turian po Hubovú plánovalo bývalé vedenie rezortu dopravy na čele s Jánom Figeľom (KDH) začať stavať ešte na jar 2012. Územné rozhodnutie na takzvaný údolný variant diaľnice s tunelmi Rojkov a Havran nadobudlo právoplatnosť ešte v marci 2008 a stavebné povolenie v máji 2009. Mimovládne organizácie však spochybnili posúdenie vplyvu stavby na územia Natura 2000. EK preto v roku 2010 neodobrila financovanie výstavby tejto časti diaľnice cez takzvané projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP projekty) Európskou investičnou bankou, ktoré plánovala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD).

Odvtedy sa čaká na definitívny súhlas EK, ktorý by výstavbu diaľnice odobril. Preto štát dopracováva posúdenia vplyvu diaľnice na životné prostredie. Cesta si podľa predpokladov vyžiada náklady na výstavbu takmer 700 miliónov eur a má byť financovaná z eurofondov a štátneho rozpočtu.
 

Vyberte región